hits

For mange kvinner er hver dag Black Friday!

I dag bryter helvete løs, kvinner fra alle kulturer og sosiale lag løper for livet. Søvnløse netter, angst for om man kommer til å overleve nettopp denne fredagen, kanskje med barna under den ene armen og lommeboka under den andre, blir klærne revet, håret dradd og friheten blir satt på prøve. Nei jeg snakker ikke om de ville tilstandene Black Friday skaper, men den ville hverdagen og omstendighetene kvinner over hele verden lever under.

Ifølge en studie utført av Verdensbanken er vold mot kvinner så omfattende at det utgjør en global helsetrussel på linje med HIV/AIDS og kreft. Doktorgradsarbeidet til Kjersti Alsaker ved Universitetet i Bergen viser også at kvinner ved norske krisesenter har betydelig dårligere helse og livskvalitet enn for eksempel soldater som har vært i krig.

Men allikevel er fokuset i dag 25.november på den internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner, shopping, tilbud og krigstilstander i handlegatene.

Innlegget fortsetter under bilde

Composite image of sad pretty brunette holding her head
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

Målet med denne dagen er at søkelyset skal rettes mot vold mot kvinner som globalt problem, og som finner sted i alle samfunn og kulturer. Volden kjenner ingen grenser og utøves på tvers av alder, rase, kultur, geografi eller levekår. Den finner sted i hjemmet, på gater, på skoler, på arbeidsplassen, på åkrer, i flyktningeleirer, i konflikter og krisesituasjoner. Vold mot kvinner er brudd på menneskerettigheter og er aldri noen privatsak, men et samfunnsproblem som rammer millioner av kvinner og setter utvikling av alle samfunn tilbake. 

Kvinnene får livene sine ødelagt, det fører til at familier ødelegges og barna ofte blir vitner til eller selv ofre for voldelige handlinger. Kjønnsbasert vold går også utover produktiviteten i samfunnet, reduserer menneskelige ressurser og undergraver økonomisk vekst. Ikke minst slår FN fast at denne volden utfordrer likestillingen mellom menn og kvinner.

Selv om mange syntes det er gøy og nyttig med gode tilbud, som for øvrig kanskje ikke er så gode allikevel, når man ser at mange butikker skrur opp prisene på varene ukene før slike handelsdager, for deretter å sette de ned til den prisen de egentlig tar for varen, klarer vi å bli lurt hver gang. Selv om dette er irriterende og vi føler oss lurt i ettertid, så er ikke dette et ukjent fenomen fra butikkenes side, ei heller er dette et internasjonalt problem. Men det er vold mot kvinner.

Fredag 25.november er en dag jeg velger å fokusere på disse kvinnene og på hvor lang vei vi har å gå når det gjelder likestilling. Mitt tilbakeblikk skal ikke handle om høy puls, rask gange i handlegatene, tom lommebok og unødvendige kjøp, men kvinners posisjon og frihet.

 

Æsæl Manouchehri
Styremedlem LIM

 

6 kommentarer

Ja det er kvinnene som driver utviklingen. Handlehysteriet. Masse maling og juggel og reklame for å kapre en mann. Når en så forsøker seg om enn bare ganske beskjedent så skrikes det opp om antasting og voldtekt. Vennligst demp dette sexhysteriet og skriket og kom ned på jorden.

Pippi Rødstrømpe

Pippi Rødstrømpe

Selvsagt er dette et kjempeproblem, men hvor stort det er avgjøres av én bestemt faktor, nemlig hvem det er som står for volden. For det er ikke noe problem om det er andre kvinner, problemet dukker opp når voldsutøveren er en mann, nærmere bestemt en hvit, heterofil og funksjonsfrisk mann, den største djevelskapen som noen gang er oppfunnet. Og da tvinger spørsmålet seg fram; hvorfor tar ikke samfunnet en mye sterkere føre var holdning i dette problemet? Hvordan kan vi som samfunn la være å straffe alle hvite, heterofile og funksjonsfriske menn allerede før de har begått overgrepene sine? De er jo uansett bare potensielle voldtektsmenn alle sammen, noe som også utgjør selve kjernen i feministisk ideologi. Nei, bur dem inne alle sammen, før de får begått ugjerningene sine. Husk, det vil være en politisk korrekt handling, så det er ingenting å nøle etter. Og Ottar vil støtte dette tiltaket fullt ut.

Pippi.

Nei jeg tror ikke det er en hvit hetrofil mann som er problemet. Heller sexhungrige manipulerte ungdommer fra andre steder enn europa. Men uten en mann så ingen formering valigvis. Det kan ikke være mye glede med inseminering. Slutt å stemple normale mannfolk som forbrytere. Se litt på troll til kjerringer også. Så kan du kanskje lese boken , Games people play. Den vil gi deg litt mere innsyn i virkligheten. Alle er potensielle voldtektsmenn, men ikke alle begår voldtekt. Personlig foretrekker jeg enighet om akten og fullt samarbeide til felles glede.

Pippi Rødstrømpe

Pippi Rødstrømpe

Audun: Å si sånt om spennende, fargerike kulturer er rasisme! Ottar, Kvinnefronten, SOS Rasisme, NOAS og Blitz kommer for å ta deg. Se opp!

Jada Pippi. Bare kom så skal dere få passet påskrevet.

Audun: Det er en viss fare for at Pippi er litt mer enn en smule sarkastisk her...

Skriv en ny kommentar