hits

Overvåket av svigermor

Jeg leste her om dagen en artikkel om at tolker i rettsvesenet truer rettsikkerheten da 60 prosent av tolkene som foretok en språktest var ukvalifiserte.

I henhold til samme artikkel opprettet Oslo Universitetssykehus egen tolkesentral, og i dag er godt kvalifiserte frilanstolker tilknyttet sykehuset. Dette gjorde sykehuset på bakgrunn av at ni av ti tolker i 2011 var ukvalifiserte. Videre vet vi også at på fastlegekontorene brukes det tolker når det trengs, og på forhåndsbestilte timer og kontroller blir som regel tolker bestilt for å ivareta pasients sikkerhet og trygghet.

Men etter en del samtaler med forskjellige leger fra forskjellige legekontorer påpekte de noe som bekymret meg på vegne av disse pasientene, især de kvinnelige pasientene. Dette handlet om akutt timer. I slike situasjoner så var det ikke alltid slik at de rakk å få inn en tolk i tide. Det ble også påpekt av noen av legene at de opplevde at pasientene tok med egne tolker som besto av familiemedlemmer.

Innlegget fortsetter under bilde

Senior muslim woman with black hijab
Licensed from: Mirage3 / yayimages.com

Ved første øyekast høres dette uskyldig og greit ut, helt til jeg kom i prat med en av pasientene på et legekontor. Jeg hadde selv time der og satt og ventet på venterommet. Hun kom inn døren med en liten jente som diltet etter. Hun satt seg ned ved min side, og på forståelig men dårlig norsk spurte hun om jeg var her alene? Selvsagt svarte jeg, med det første tenkte jeg at det var et rart spørsmål, dette skjønte sikkert denne dama på ansiktsuttrykket mitt og hun begynte å forklare hvorfor hun spurte. Denne gangen var hun der på grunn av datteren. Hun hadde fått øyebetennelse, men hvis legetimen hadde omhandlet henne måtte hun med ordre hjemmefra ha med «tolk». Denne tolken måtte gjerne bestå av mannen hennes, svigerinna eller svigermor.

Hun fortsatte videre at hun hadde fire barn og ønsket å begynne på prevensjon, men dette ønsket var hun alene om da deres fire barn var jenter og mannen ønsket seg en gutt. Hun hadde enda ikke kunnet ta opp dette med sin fastlege, for hver gang hun hadde time hos legen hadde det blitt en rutine at ett av medlemmene fra hans familie fulgte henne som «tolk».  I dag hadde det ikke blitt bestilt tolk da hun hadde fått en hastetime på grunn av datteren.

Jeg prøvde meg litt frem og sa, du snakker jo forståelig norsk så kan du ikke spør legen i dag om muligheter for prevensjon, med et smil så svarte hun at det var det som var planen. Mitt navn ble ropt opp og samtalen ble avsluttet. Når jeg kom ut fra legen var hun enten dratt eller gått inn til legen. Men tankene mine fortsatte, og spørsmål om rutiner hos leger og hvor stort problem dette egentlig er, dukket opp?

Prevensjon er jo en liten sak når man ser på det store bilde. Tenk hvis denne kvinnen blir utsatt for vold og andre krenkende hendelser. Hvordan skal hun få nådd ut til sin lege hvis hun alltid har med mannen, svigermor eller svigerinnen?

Hvert år blir ca. 20 000 kvinner i Norge utsatt for vold og andre alvorlige krenkelser fra samboer eller ektefelle. Mørketallene for vold i nære relasjoner er trolig store. Hvordan skal vi klare å avdekke slike hendelser når kvinnen ikke har mulighet til å foreta en fortrolig samtale med sin fastlege uten at hun blir kontrollert og overvåket? Her må det en endring til i vedtektene slik at ?egne tolker? ikke kan brukes og rutinene hos legene må skjerpes, dersom dette er et eksisterende problem. Vi kan ikke overlate oppdagelsen av slike hendelser til tilfeldigheter.

Æsæl Manouchehri

Styremedlem LIM

27 kommentarer

Det var skikkelig gladsak. Hvorfor noen skal ha annen tolk enn mann, svigermor eller annen fra mannen sin familie jeg ikke forstå. Mannen er familiens overhode så det er hans oppgave å sørge for at familiens ære er på plass, og passe på at kvinnen viser RESPEKT for denne. En god kvinne er akkurat som en kronhjort med stort gevir om du jakter eller en stor fin laks du fisker i elva, du vil selvsagt ikke at hjorten skal gå til dyrlegen alene eller at laksen skal ta over styring i familien. Når du har fått denne bra kvinnen vil du naturligvis at hun skal holde seg på sin utstillingsplass hjemme slik at du får ære og RESPEKT fra familie, venner, naboer og samfunn i hjemland.

Slik er altså kulturen. Men her tar du opp viktige saker som burde rettes opp. Om ikke så vil dere alltid slite med en masse unødige problemer. Det virker på meg som at dere snart må bli siviliserte, men dere har en lang vei å gå. Undertrykkingen av kvinnene i disse kulturene er grunnen til at de har stagnert i utvikling. Så isteden for å klandre de kristne for allting så kan dere begynne med dere selv. Muhammed har vel befalt at kvinnene skal holdes nede til evig tid så da blir det slik. Alle mannfolk er potensielle voldtektsforbrytere og alle kvinner er potensielle horer. Ihvertfall alle i vesten slik som islam beskriver dem.

Jeg går virkelig ut fra at du spøker, Khalid??????

Berta:

Hvorfor skulle Khalid spøke om dette? Om det så er en som skriver under pseudonym og utgir seg falskt for å stå for dette så er det faktisk slik det er. Det er jo ikke hverken humor eller feilaktig. Det er helt moderat - hørt om 'moderat' islam før? Det finnes kun e'n versjon av Islam selv om mange forsøker å få deg til å tro annet.

Det er mye det norske folk ikke forstod om den ideologien de lot ta seg til rette i landet. Du blir aldri kvitt dette igjen - so deal whith it!

Khalid ... det er sånne utspill som skaper forakt og beviser at det finnes mennesker som ikke ønsker å bli integrert. Skam deg. Mannen er ikke noe overhode, det er kvinnen. Du hadde ikke eksistert hvis det ikke var for en kvinne, for menn kan ikke bli gravide, like lite som en profet skal bli født ut av en manns anus. Noe som heter biologisk umulig. Google det.

Det var skikkelig gladsak. Hvorfor noen skal ha annen tolk enn mann, svigermor eller annen fra mannen sin familie jeg ikke forstå. Mannen er familiens overhode så det er hans oppgave å sørge for at familiens ære er på plass, og passe på at kvinnen viser RESPEKT for denne. En god kvinne er akkurat som en kronhjort med stort gevir om du jakter eller en stor fin laks du fisker i elva, du vil selvsagt ikke at hjorten skal gå til dyrlegen alene eller at laksen skal ta over styring i familien. Når du har fått denne bra kvinnen vil du naturligvis at hun skal holde seg på sin utstillingsplass hjemme slik at du får ære og RESPEKT fra familie, venner, naboer og samfunn i hjemland.

Geir Einar Andreasen

Geir Einar Andreasen

Erik:

Så, med det vil du bukke og bøye deg hele tiden? Det er takket være en slik tankegang at vi har blitt islamisert. Du veit - det hele venstreside stigmatiserte alle andre som islamofobe for - de av oss som har tatt til motmæle.

Motmæle mot særkrav - og, en vei med krav innen forståelse. Særkrav - som gang på gang flyter til overflaten. Og - om de møter motbør - så kommer det sedvanlige oppgulp om rasisme og islamofob.

At man ikke engang pirker bortpå hvilken stilling kvinner har tilhørende islam - du veit, "fredens religion" - da utgår all medfølelse.

Når man ikke vil ta det hele med roten - men, igjen føre skadene med ondskapens ideologi videre. Videre - til de som alltid får skylden: Etniske nordmenn, vårt land - vårt system, og - vårt engang verdens beste land å leve i.

Det er ALLTID etniske nordmenn - det er ALLTID Norge som må ta affære og forstå.

Forstå dette: Norge blir ikke bedre av å drukne av mennesker som setter denne koran først. Islam er ikke forenelig med vårt levesett, vår kultur, vår historie eller - i det hele tatt den moderne verden.

Kast boken - nekt å bøye seg for skrift og imamers "hellige ord" - så blir ALT lettere.

Før det? Nei.

Kvinner sitter ikke i egne avlukk for intet. Kvinner bærer ikke slør for intet.

Enkelt forklart - før det blir atter en gang noe som nordmenn må fikse: Før det skapes kvinnelige imamer, før kvinner har like mye verdighet og liv som den muslimske mann - blir ting ikke bedre.

http://www.nettavisen.no/na24/familieterapeut-i-saudi-arabia-slik-slar-du-kona-di/3423223424.html

At alle krisesenter i Norge er fylt til randen med kvinner - stort sett fra muslimske land, det glemte man visst også å ta med. Det er igjen så uendelig mye lettere å fordele skylden - enn, å ta ondskapen med rot.

Lykke til med å fordele ny skyld og - atter en gang prøve å dekke til det muslimske politi som er slik at familieoverhoder får høre hvem og hva - hvor, da igjen volden kan flyte - og, Norge få skylden for å ikke integrere de som aldri vil la seg integrere ...

@Arvid jeg er personlig ikke enig i at mannen skal diktere kvinnen men dersom kvinnen har født mannen så har mannen bidratt langt mer enn kvinnen i å bygge opp verden.

Det var mannen som først bygget raketten som fikk menensket opp til månen. Mannen er den som ga vitenskapen en ansikt. Alt det kvinner nyter idag er skapt av mannen.

Hvor mange kvinner kan du nevne som har revolusjonert verden sammenlignet med mannfolk? Mannen er vitenskapmann, Mannen er den som bygger, Mannen er den som skaper nye ideer, Mannen er den som ofrer sitt liv for å beskytte andre i uniform.

Kvinnen går gjennom et par minutters smerte for å føde mannen. Mannen tar smerten i evig beviset er sivilisasjonen du og alle lever i. Selv etter 50 år med likestilling i vesten er det mannen som fant opp Mobiltelefonen kvinner ligger langt bak i å skape nye ideer.

Det å gå til lege er noe personlig det burde fungere slik at voksne personer ikke skal ha "oppasser/tolk" med fra familien.

Tolketjenesten bør og være noe det offentlige styrer og godkjenner. I lege/medisin finnest det mange uttrykk. Viktig at tolkene har rett utdannelse.Du kan ikke dra en inn fra gaten og så skal han/hun forklare sykdom,behandling og medisin uten rett utdannelse. Dette er jo oppskriften på fiasko.

Eg gikk en gang til en lege som kom fra øst-europa. Det var en veldig ubehagelig opplevelse. Mye feil tolking og vi snakket rundt hverandre og det ble flere misforståelser. Gikk fra timen enda mer forvirret.

Folk som Khalid Raja er grunnen til at folk blir skeptiske til muslimer. Spesielt mannlige muslimer som overhodet ikke er interessert i å integrere seg, og som tror de kan leve på samme måte i Norge som de kan på landsbygda i et islamist-land.

Jeg klamrer meg til håpet om at du fleipet her, Khalid.

Dharmasena og Khalid:

Tuller dere? Om ikke - prøv å få dere et bedre liv.

Khalid Raja høres ut som en "etnisk" nordmann som later som han er muslimsk mann med innvanderopphav. Å trekke inn laks og kronhjort virker nemlig litt mistenkelig. :)

Geir Einar Andreasen

Geir Einar Andreasen

"Gjesp":

De høres ut som en kvinne fra Refugees Welcome to Norway. Du veit - nettroll er ikke bare menn. Ofte er de kvinner - hvor jeg da peker på deg med ditt navn og skriv førende innunder som et troll.

Et spørsmål: Siden når ble etnisitet og det etniske oppført som anførselstegn? Det er faktisk etniske nordmenn igjen her i landet - som dessverre for deg og dine - setter landet Norge først med stolthet.

Vet ikke folk at Khalid Raja er en Harald Eia karakter fra P3 programmet Åpen Post. Der Harald Eia har en sketsj hvor han tar opp spørsmålet om respekt? Selvfølgelig er det en etnisk trollete nordmann som skriver det. Men for all del bare bit på de som vill👏🏻👏🏻👏🏻

Det kan virke som at det er mange som seiler under falsk flagg i disse spaltene. Samme innlegg under andre navn. Man slike forhold som Æsæl beskriver er farlige. Kvinner og barn kan komme i problemer siden de ikke kan snakke fritt om alvorlige sykdommer. Se bare på utbruddet av tuberkulose nylig. Sovjet-Afganistan-og videre til oss etter 30 år. Nei ta denne møkkajengen i nakken og fortell dem hvor skapet skal stå her i Norge. Om ikke de vil bli siviliserte så blir det første transport tilbake til ørkenen. Denne snillismen har fått herje alt for lenge. Lås honningen inn i skapet.

Bente Jørgensen

Bente Jørgensen

Ser ikke ut til at Khalid Raja spøker nei!

Ikke sikkert at han spøker, men han kaller seg Ola Normann også. Det var jo ikke akkurat moderne samarbeidsformer han la for dagen. Men om halve befolkningen skal holdes nede som slaver så blir det ikke mye utvikling. For noen få kanskje, men ikke for massene. Men slik er naturen. Største utstyret, horn og annet, beste slåsskjempen, størst lommebok osv, fineste fargene, attraktivt utseende, store fordeler og bakdeler, beste produksjonsmaskin. Kanskje var det likegodt slik, men ikke her i vårt land. Vi er kommet litt lengre i utvikling, men ikke la det gå for langt. Da kan pendelen slå tilbake. Kanskje er det det den har gjordt hos muslimene. Kvinnfolka ble for kravstore så derfor ble de satt tilbake til kjøkkenbenken. Som den sterkeste av kjønnene så har de oppdaget dette i Afrika tydeligvis. Mannfolk er bare til befruktning. Resten ordner kvinnfolka. Desverre kan en kanskje si, men slik er det i mange kulturer. Bra? Tja, både og kan vi si. Men alt dette vaset muslimene holder på med skal dere få billig.

@Gaunil

Du burde heller lære deg å holde til tema enn å bry deg om våre liv.

Det er tydeligvis noen som føler seg truffet her. Vanligvis så bør en la folk ordne for seg selv, men i en del tilfeller må andre stille krav til enkeltmennesker eller familiene. I et organisert samfunn må personlige snevre ønsker eller krav vike for felles regler. Innen helsevesenet spesielt. Vi står over for en trussel fra resistente bakterier og da må en være åpen for å få hjelp fra leger om det er mulig. Det har som regel blitt problemer etter kriger og store flyktningstrømmer. En lege jeg kjennte var en av hovedmennene som greide å stoppe tuberkuloseepedemien etter 1945. Skabb florerte også. Denne har kommet tilbake igjen. Lus også, og resistente. Egen helse er ikke lenger et isolert personlig anliggende. Spesielt om en har en smittsom sykdom. Og det er det nok mange som har. Gonorre, clamydia, syfilis og en del andre som har utviklet seg med tiden og som vi ikke hadde før. Resistent tuberkulose også. Temaet her var helse så vidt jeg har oppfattet. En kurerer neppe kolera med øyedråper. Nå er vi i ferd med å slippe opp for medisiner mot en masse sykdommer. Så da nytter det ikke å stikke slikt under stolen til det er definitivt for sent for behandling. Er virkelig så mange av disse muslimske kvinnfolkene så uvitende og upålitelige som det gis inntrykkav? Eller er det noen som gjerne vil fremstille dem slik? Jeg har heller inntrykk av at mange av dem er veldig flinke til ganske mye. Men ikke så mange av dem er gifte tror jeg. Og de som ble gifte i god tro fikk bank hjemme da de opponerte mot uvitenheten og herskesyken. Slik kan det gå.

Esel kronikk

Dharmasena.

At det stort sett er menn som har dratt på tokt, sanket mat, forsvart familien, sendt opp raketter, forsket og oppfunnet mm. gjennom historien.

Hvordan har det seg mener du??

Heidi: det er bare sånn det er.

Mannen er lederen! Damene følger etter.

Reznov:

Jammen det forklarer jo saken, tusen takk!

Kom akkurat inn på sykehuset med en venninne. Må STRAKS finne rommet hun skal føde!

Du skjønner mannen hennes rekker ikke hit i tide, da han sitter fast i trafikk"systemet" som tusenvis av menn har prøvd å få en orden på i tiår, etter tiår, etter tiår, etter tiår, etter tiår, etter...

Og det tar jo "som kjent" bare et par minutter å føde. ;)

Ha en riktig god og forløsende dag folkens!

I india har de egne banker som låner ut penger til kvinner alene. Det har vist seg å være en stor suksess. https://no.wikipedia.org/wiki/Muhammad_Yunus

Dersom vi lar rettigheter og krav (LÆR NORSK!!) følge KVINNENE i familiene. Så får man den virkningen man ønsker hva integrering angår. Hvis ikke må nok bloggeren her og alle hennes venner fortsette å skrive, for intet vil endre seg.

"æ veit ka æ villa brukt, æ villa brukt sprængstoff"

Hvilken forelder med vettet i behold kaller ungen sin for esel?

Man ber jo om å få et mobbeoffer.

@Heidi Det har nok med at mannen har mer potensial. det er ingenting som hindrer kvinner i Europa likevel sutres det om likestilling.

Det er aldri snakk om likestilling når det kommer til å risikere liv på slagmarken. Når Margaret Tatcher babblet så mye om likestilling sendte hun kanskje ikke mer enn 10 kvinner sammenlignet med flere tusen mannfolk til Falklandsøynene.

Å bruke fortiden som et argument er blitt tynt nå hva kommer det at mannen fant opp Iphone og ikke kvinnen?

Hva kommer det til at Mannen fant opp E-Mail og ikke kvinnen?

Hva kommer det til at mannfolk finner opp alt som har med teknologi å gjøre aldri hører vi om en kvinne?

Skriv en ny kommentar