hits

Friheten må vurderes etter resultatet av konsekvensene

Middle eastern man physically abusing his wife on black background (this picture have been shot with a Hasselblad HD3 II 31 megapixels)
Foto: Istock

I flere runder har vi prøvd å kaste lys over de negative sidene ved tvangstildekking av kvinner, både nasjonalt og internasjonalt. Noe av motstanden man møter er blant annet at kvinner må selv få velge fritt hva de ønsker å gå med. Et prinsipp som man i utgangspunktet ikke har problemer med å støtte.

Men når konsekvensen av den samme friheten får et fatalt utfall slik som det gjorde for den 21 år gamle kvinnen «Bina» som flyttet til Sverige i november 2015. Kvinnen, samt hennes ektemann og unge datter, ble plassert på et flyktningmottak i Maiannelund, men etter bare syv måneder i Sverige ble hun drept av sin ektemann.

Bakgrunnen for drapet skal i følge hennes søstre være at hun ville slutte å gå med slør.

Skjermdump fra Aftonbladet

Den svenske avisen Aftonbladet har også avdekket at denne saken ikke er unik. Bare i 2016 ble seks kvinner, som hadde oppholdt seg i landet i mindre enn fire år, drept.

  • En 24 år gammel kvinne fra Afghanistan gikk fra sin mann etter bare to måneder i Sverige, og flyttet inn med en annen ung mann i Södertälje. Både hun og den unge mannen ble drept 15. januar.
  • En 45 år gammel kvinne på flukt fra krigen i Syria ble den 28. mars drept av sin sjalu ektemann på en skogstur.
  • En 31 år gammel kvinne fra Eritrea angret på at hun hadde lovet å gifte seg med en landsmann i Kiruna. Han kvelte henne den 26. juli, og hang henne så i dusjen i et forsøk på å få det hele til å se ut som selvdrap.
  • Den 22. november ble en 30 år gammel kvinne drept av sin ektemann. Hun hadde levd i Sverige i to år, men da ektemannen flyttet etter oppfattet han kvinnen som forandret. Hun ble drept foran parets barn.
  • Den 9. desember ble en kvinne drept i Färsta med øks. Hennes eldre samboer tok deretter sitt eget liv.

Det er i slike situasjoner og etter slike hendelser man lett forstår at friheten til å dekke seg til ikke kan sammenliknes med friheten til å gå uten tvangstildekning. Vi hører aldri om æresrelaterte drap på kvinner som har valgt å dekke seg til, da balansen på frihet er knyttet opp mot mannens ære og når han føler seg krenket.

Videre ser vi at premissene som blir lagt for denne type frihet, nå overlatt til blant annet det landet som foretar flest brudd på nettopp disse standardene- Saudi Arabia. En frihet som skal fremme kvinners rettigheter, dokumentasjon på realiteten kvinner har i de forskjellige landene i verden og forming av globale standarder på likestilling og bemyndiggjøring av kvinner.

Er vi så naive at vi tror at de samme personene som tillater og støtter opp om denne type urett mot kvinner, i en internasjonal sammenheng skal forsvare kvinners rettigheter og frihet i strid med sitt eget lovverk som praktiseres i deres eget land?

Dette i seg selv er en hån mot kvinner verden over. Skulle man få best resultat av et slikt arbeid, burde majoriteten av panelet bestå av en sammensetning av kvinner som besitter full frihet og kvinner som er undertrykt og ikke eier noen type frihet utenom den mannen bestemmer at kvinnen skal ha.  

Friheten må vurderes etter resultatet av konsekvensene som kommer når kvinner prøver å etterstrebe full frihet. Når resultatet blir fatalt har vi feilet på vegne av alle kvinners frihet. Enten så er alle kvinner frie, ellers så er de ikke det. Vi kan ikke snakke om frihet for kvinner når det kun gjelder de i Vesten med vestlig bakgrunn.

Æsæl Manouchehri
LIM- Likestilling, integrering og mangfold

19 kommentarer
Judas Iscaroit

Judas Iscaroit

I den pedofile dødskulten islam har en mann rett til å slå en kvinne når som helst. Han er også i følge sin tro, ingen grunn til å si hvorfor.

Det er en gåte for meg at venstreradikale feminister som sier at dem står opp for kvinner, men er hodestupt forelsket i islam. Evne til logisk tenking må være mangelvare.

Vi så dette også for ikke lenge siden. Der en hvitmann lappet til en kvinne under en feminist marsj. Gjett hva som skjedde? Ville de feministiske kvinnene stå opp for sin medsøster? Dette var faktisk en jøde og journalist. Ville de feministiske kvinnene hylt jødehater og undertrykkelse av kvinner? At media hadde skrevet spalte opp og ned om angrepet på en journalist? Nei. Grunnen var at den jødiske journalisten hadde feil ideologi og den hvite mannen var en feminist.

Hører jeg hykleri?

Avskaff multikultur, forby islam og venstreradikale feminister. Da vil mange liv bli spart.

Mange muslimske menn er svake og redde.Hvorfor skal de ellers ha en kvinne som skapes om til en sau ?! En kvinne som de vil skal tildekkes og underordnes, som ikke skal være annet enn en kropp og en tjener. Hva sier dette om denne typen menn ? Jo, at de er feige og redde.En sterk mann med verdighet vil ha en stolt,reflektert og oppegående kvinne ved sin side.Han vil ha en likeverdig livs- og samtalepartner. Han trenger ikke en kvinnelig sau i en sekkeliknende habitt.

Det er svært viktig at det blir bedre registrering av utenlandske kvinner som kommer til Europa, slik at man kan tilby hjelp og beskyttelse. Det bør også være lett for disse kvinnene å søke og å få hjelp.Menn som begår drap bør utvises straks og sone i det land de kom fra.

Enda en iraner som er pr kåt ser jeg...

Hvorfor mase om denne tildekkingen når problemet er Islam`? Denne råtne naziideologien hører ikke hjemme her og alt ved Islam er dårlig. Hvorfor skal vi dra alle disse enorme problemene inn i Norge?

Når det gjelder Islam ,så er kvinnene like ille som mennene. De er like fanatiske og oppdrar sine menn til å ha dette kvinnsynet. Hvorfor slippe muslimer inn i Europa i det hele tatt. Hva for et navn er Æsæl forresten?

Dødskulten islam hører ikke hjemme i vår tid. Burde bli forbudt slik som nazismen. Hatkriminalitet rettet mot dem som forlater islam burde straffes hardt.

Shahram Shaygani

Shahram Shaygani

Bjelleklang: Burde ikke du argumentere mot det som står i teksten? Hvorfor personangrep?

Æsæl, du skriver utrolig mye fornuftig,du er en viktig, flott oppegående kvinne. Bjelleklang, du fremstår som en idiot.

Judas Iscaroit

Judas Iscaroit

Bjelleklang: Husk Iran er persisk ikke arabisk, troen er for det meste zoroastrisme. Grunnen til Iran ble islamsk var at Iran aksepterte islam, på lik linje som Libanon osv. Der det ble utført et islamsk kupp. En normal islamsk metode siden alle land som ikke er muslimsk er fiender av islam og må styrtes.

Bra skrevet:)

Innlegget er delt.

Bra skrevet:)

Innlegget er delt.

Jeg ser forresten at muslimhaterne tydeligvis har strømmet til, men det overrasket ikke akkurat.

Men forøvrig har du skrevet et innlegg som er godt formulert. Jeg håper at de kvinnene som lever under denne tvangen en dag kan få det bedre. Forøvrig er foreslått lesning 'princess: a true story of life behind the veil in Saudi Arabia' av Jean Sasson, som skildrer kvinner i den saudiske kongefamilien. Eller så har du en TV- film/ dokumentar som heter 'Death of a princess'. Filmen var egentlig ment som en dokumentar, men ble omgjort til en film. Verdt å få med seg.

Bjelleklang: Dette er viktig å sette søkelyset på dette, enten det dreier seg om muslimske land, eller andre land, der ekstrem undertrykkelse er godtatt eller en del av lovverket.

Morten Archer

Morten Archer

Æsæl. Jeg setter altid pris på dine innlegg. Fortsett å skrive, vær så snill.

Men jeg er ikke uten videre helt enig med deg. De forferdelige drapene du lister opp skyldes ikke (bare) at kvinnene ville slutte å bruke et spesielt plagg. Det skyldes primært det kvinnesynet disse mennene har og den kulturen de tilhører. Du skriver "Vi hører aldri om æresrelaterte drap på kvinner som har valgt å dekke seg til" Det tror jeg er feil. Det er mange kvinner iindiske, arabiske og nord-afrikanske kulturer som blir utsatt for æresdrap av andre grunner.

Jeg tror vi må rette fokus og argumentasjonen mot undertrykkerne og deres kultur, og ikke mot symbolene på undertrykking, hvis vi skal nå fram.

Morten Archer

Morten Archer

Judas Iscaroit. Du bærer dit navn med rette. Når du foreslår å avskaffe multikultur, forby islam og venstreradikale feminister, så er du for meg i samme bås som de ekstreme islamister som vil utrydde alle europere og jøder.

For det første, multikultur har eksistert så lenge vi har kunnet reise. Vikingene brakte kultur og hentet kultur. I dansketiden tok det noen år for motene i Paris å nå til Norge, men vi tok imot. I dag oversvømmes vi av amerikansk og engelsk kultur, som nesten tar livet av det vi har av norsk kultur som ikke etteraper den anglo-amerikanske. Er du redd for norsk kultur må du prøve å stoppe den bølgen.

For det andre, å forby det du ikke liker av meniger er akkurat like undertrykkende og diktatorisk som de kreftene du kritiserer. Meninger møtes best i åpen saklig debatt. Skittkasting hører hjemme i grisehuset.

Men angrep på kvinner som kaster sløret er jo ikke frihetens pris, men prisen for mangel på frihet. Samfunnet makter ikke å ivareta friheten til disse kvinnene. Og det er fordi vi har importert minisamfunn hvor slik frihet ikke eksisterer. Hva kan vi gjøre med det? Vel, det mest effektive bolverket mot muslimske verdier, er kristne verdier.

Han bjelleklang fyren igjen

Han bjelleklang fyren igjen

Trond Din gamle bydels kro gubbe! Du prøver bare å sjekke opp æsæl/esel Hahahah

Han bjelleklang fyren igjen: hei Bjelleklang, du må gjerne rasle med Bjellene/ballene dine mot meg, det lar jeg stå, men når du trekker andre inn, i respekt for dem sletter jeg innleggene dine....

Så skriv gjerne kommentarer rettet mot meg, uten andres navn og kommentaren forblir, nevnes andre slettes den...!! Min side, mine spilleregler....

Idtirar eller Taqiya? Velget mellom Byllepest (Shia) eller Svartedøden (Sunni). Feminisme og Islam er kreft, og Vesten trenger kjemoterapi.

Morten Archer: Jeg har egentlig ikke noen formening om hva som er beste retning, her. Det er klart at ukulturen med hat mot jøder og homofile, kvinneundertrykking, osv er noe man bør gå inn for å avskaffe, men hvordan man gjør det er en annen sak. Meg bekjent var ikke sløret vanlig i den muslimske verden for vare noen tiår tilbake. Men æresdrap tror jeg er noe som har funnet sted ganske lenge. Så selv om gutter sikkert også kan rammes av dette, så er det heller ikke tilfeldig at kvinner er i flertall av ofrene. Så du har forsåvidt et poeng i at kulturen og religionen/ missbruk av den deretter er sentralt. Og det ville sikkert ikke helt forsvunnet uten sløret. Men jeg tenker at sløret ofte heller kommer som en del av det, i mange tilfeller.

Men ellers bra du setter de dømmende folkene på plass, det hadde man trengt mer av i dagens samfunn:)

Skriv en ny kommentar